Besler Catering, Hazır Yemek, Toplu Yemek ve Taşımalı Yemek hizmetlerinde Adana, Mersin, Osmaniye bölgelerindeki lider konumunu sürdürürken, uzman diyetisyen ve beslenme uzmanlarının beslenme önerileriyle de sizin yanınızda olmayı sürdürüyor. Günlük hayatta yüksek kaliteli protein, sağlıklı yağ, vitamin ve mineral sağlayıcımız olan yumurtadan daha iyi faydalanmak mümkün mü? İşte cevabı…
İnsan bedeninin beyinden göze kadar pek çok noktasına faydası olan yumurtadan daha iyi yararlanabilmek için nasıl pişirmeliyiz? Besler Catering diyetisyenleri sizler için hazırladı.
Çiğ ya da az pişmiş yumurta sanılanın aksine gıda zehirlenmesine neden olabilen bazı bakteriler içerebiliyor. Bu yüzden yumurtayı bu şekilde tüketmemekte fayda var. Yumurtanın pişmesi içerisindeki protein ve biotinin sindirimini kolaylaştırıcı etkisi vardır.
Isı, yumurta proteinlerinde yapısal bazı dönüşümlere neden olur ve kolay sindirilir hale getirir. Yapılan araştırmaların sonuçları dikkate alındığında insan bedeninin pişmiş yumurtanın yüzde 90,9’unu sindirebildiği ancak buna karşın çiğ yumurtanın yüzde 51,3’ünü sindirebildiği gözleniyor.
Yumurta protein deposu olmanın yanı sıra metabolizmamız için önemli görevleri yerine getiren biotin açısından da önemli bir kaynaktır.
Yumurtayı uzun süre boyunca yüksek ısıda pişirmek A vitaminini, D vitaminini ve antioksidan özelliklerini yitirmesine neden olabilir. Ayrıca yüksek ısıda pişirilen yumurtanın içerisinde yer alan kolesterol oksitlenir ve oksisteroller olarak da bilinen bileşikler meydana gelebilir. Kanda bulunan oksitlenmiş kolesterol ve oksisteroller kalp rahatsızlıkları riskinin artmasında etkilidir.
1 adet orta boy yumurta 1,4 mg demir içeriğine sahiptir. Yumurtayı maydanoz, dereotu, domates gibi C vitamini sağlayan gıdalarla tüketmek yumurtanın barındırdığı demirin emilimini arttıracaktır. Ayrıca yumurta ve peynir de son derece iyi bir ikilidir. Yumurta sarısında yer alan D vitamini, peynirden elde edeceğimiz kalsiyumun emilimini arttıracaktır.
Kolesterol esasında her hücre zarı için gerekli olan yapısal bir moleküldür ve insan bedeninde çok sayıda önemli işlevi vardır. Bunun dışında yüksek kolesterol seviyeleri, kalp rahatsızlıkları riskinin artmasıyla ilişkilendirilmekte. Büyük boy bir adet yumurtada 212 mg kolesterol bulunduğu düşünülürse bunun diğer gıdalara kıyasla yüksek bir miktar olduğu anlaşılacaktır.
Yüksek kolesterol seviyelerine sahip insanlar yumurta tüketmekte tereddüde düşebilirler. Fakat çalışmalar yumurtanın kolesterol seviyelerini olumsuz etkilemek bir yana kalbe karşı koruyucu bir rol üstlenen ve halk arasında iyi kolesterol olarak da bilinen HDL artışı sağlayabileceği yönünde sonuçlar ortaya koyuyor.
Yine de kolesterol seviyeleri yüksek insanların haftada en çok 3-4 defa, sağlıklı bireylerin ise günde 1 defa yumurta tüketmeleri güvenli ve gerekli görülür.
Besler Catering, sofralarınızda kalite, lezzet ve uygun fiyatı bir araya getiriyor. Besler Catering’in hizmetlerinden haberdar olmak için buraya tıklayabilirsiniz.