Evde yemek yapmak büyük bir keyif. Ama farkında olmadan sağlığımıza zarar verecek hatalar yapabiliriz. İşte Besler Catering şeflerinden evde yemek yaparken sağlığınızı koruyacak 7 uyarı…
Beslenme sağlık için en temel etkenlerden biri. Ne yediğiniz kadar nasıl hazırladığınız da sağlığınız açısından son derece önemli. İşte yemek yaparken ve farkında olmadan sağlığımıza zarar veren hatalar…
Sebzeleri gereğinden fazla haşlamak büyük bir hata. Fazla haşlamak besin değerlerinin pişirme suyunun içerisinde kalmasına ve sebzelerin besin değerlerinden arınmasına yol açıyor. Haşlanmış sebze seviyorsanız eğer az su kullanmanızda ve sebzeleri kaynama noktasına geldiğinde eklemenizde fayda var. Kısa süre pişirin ve her zaman bütün halde olduklarından emin olun. Ancak besin değerlerini olduğu gibi korumanın yolu ise buharlamaktır.
Yumurta kabuğunu yıkamak veya sarı ve beyazını ayırmak için kabuğu kullanmak yumurtayı sağlıksız hale getirebilir.
Bakterileri yok etmek mantıklı gibi gelebilir fakat tavuğu pişirmeden önce yıkamak tam tersi bir sonuç doğurabilir. Sıçrayan su mikroorganizmaların yayılmasına yol açabilir.
Kızartılmış yiyecekler herkes tarafından sevilir fakat yağı dumanlanma noktasına kadar ısıtmak sağlığınız için zararlıdır. Yüksek ısı yağda kanserojenlerin meydana gelmesine neden olur. Kızartmalarda sızma zeytinyağı kullanmak ve düşük ısılarda kızartmak mantıklı bir çözümdür ancak en sağlıklı yöntemin fırın olduğunu unutmamak gerekir.
Yiyecekleri buzluktan çıkartıp oda sıcaklığında çözünmeye bırakmak ya da sıcak suya batırarak çözündürmek yaygın bir yanlıştır. Bu yanlışın tek olumsuz çözümü lezzet, besin ve doku kaybı değildir. Aynı zamanda mikrobiyal kontaminasyon riskini arttıran da bir durumdur. Tavsiye edilen şey ise yiyecekleri bir gün evvel dondurucudan çıkartıp buzdolabına bırakmaktır.
Çok sayıda insan yemekten sonra çay ve kahve gibi uyarıcı içecekler tercih eder. Fakat bu keyif mercimek veya et gibi demir açısından zengin yemeklerin ardından tercih edilmemesi gereken bir hatadır. Kahve ve çayda yer alan daneler, demirin emilmesini zorlaştırmaktadır. Mineral kansızlığı engellemek, oksijenin tüm bedene ulaşması ve yorgun hissetmenin önüne geçmek için gereklidir. Mesela mercimek yemeğini demiri daha iyi emebilmek için c vitamini açısından zengin bir besinle birleştirmekte fayda var.
Kırmızı et başta olmak üzere her öğünde hayvansal protein tüketme alışkanlığı uzmanların uyarılarına rağmen hâlâ yaygın durumda. Pek çok insan hayvansal protein bulunmayan menüyü eksik olarak değerlendiriyor. Kalsiyum gibi besinlerin kemiklerde iyi özümsenmesini zorlaştıran ve osteoporoz riskini arttıran bu davranış da beslenme ile ilgili büyük yanlışlardan biri.
Protein elde etmek için her gün et tüketmemiz gerekmiyor. Tahıllarla birlikte tüketilen baklagiller de ihtiyacımız olan proteini bize sağlayacaktır. Kırmızı etten ziyade balık ve tavuk gibi beyaz ete öncelik tanımak daha sağlıklı olacaktır.
Besler Catering’in usta şeflerinden ve gıda mühendislerinden beslenme tavsiyeleri ve leziz yemek tarifleri almaya devam etmek için Besler Catering Blog Sayfasını takip etmeye devam edebilirsiniz.