El kazasıyla veya farklı bir sebepten tuzu fazla gelen yemekler kimi zaman yenmeyecek kadar tuzlu olabiliyor. Böyle bir durumda yemeğin çöpe gitmesi ve israf olmasını istemiyorsanız küçük tüyolarla yemeğin tuzunu dengeleme şansınız var. Sirke, Süt, Patates, Küp Şeker, Yoğurt gibi evinizde bulunan malzemelerle yemeğinizi kurtarmak mümkün.
Tuzu fazla tüketmek sağlığımız açısından son derece zararlı ve uzun vadede çok sayıda sağlık sorununun da kaynağı. Eğer yemeğiniz fazla tuzluysa, yeniden yenilebilecek kıvama gelmesi için sizlere alternatif çözümler sunuyoruz. Tencereye bazı malzemeler ekleyerek yemeğin tuzunu dengeleyebilirsiniz. İşte Besler Catering’in mutfakta işinizi kolaylaştıracak çözümleri.
Tuzu fazla gelen bir sulu yemeğiniz varsa patates ya da patlıcan ile tuz oranını dengelemek mümkün. 1 adet patlıcan ya da patatesin kabuklarını soyup dört parçaya böldükten sonra tencere içerisine atın. Bu sebzeler yemekteki tuzu içerisine çekecek ve yemeğinizin tuz seviyesini dengeleyecektir. 10 ila 15 dakika sonra patlıcan veya patatesi tencereden çıkartabilir ya da yemeğinize yakıştığı kanaatindeyseniz tencerede bırakabilirsiniz.
Pilavınız veya zeytinyağlı yemeklerinizde tuz miktarını fazla kaçırdıysanız sizin için en iyi yöntem toz şeker olabilir. Yapmanız gereken eklediğiniz tuz kadar toz şeker atmak. Tuz ve şekerin tadı birbirini nötralize edecektir.
Çorbanızın tuzu fazla kaçmışsa ideal yöntemlerden biri süt ilave etmek olabilir. Çorbalarda tuzu dengelemek için su eklemek yaygın olarak kullanılıyor ama bu defa çorbanın tadı da kayboluyor. Süt, çorbanızın tadını bozmadan tuz yoğunluğunu azaltmanızı sağlar. Ama önemli olan nokta sütü çorbaya doğrudan ilave etmemek… Çorbanızdan aldığınız bir kepçe ile sütü bir kâse içerisinde karıştırıp sonrasında eklemelisiniz. Aksi taktirde süt kesilir ve arzu ettiğiniz lezzete ulaşamazsınız.
Sirke ve limon suyu, asidik yapıları sayesinde tuzun alkali yoğunluğunda bir denge sağlar. Fazla tuzlu yemeğinizin içerisinde 3-4 damla kadar limon suyu yahut da bir yemek kaşığı miktarında sirke eklemek de yemeğiniz için kurtarma yöntemleri arasındadır.
Tuzu fazla gelen çorbanıza ya da yemeklerinize yoğurt ekleyebilirsiniz. Tarhana veya sebze çorbalarında tencerenin içerisine bir kaşık yoğurt ekleyip karıştırmak arzu ettiğiniz tada ve kıvama sizi ulaştıracaktır. Yemeklerde ise tıpkı süt örneğindeki gibi yemeğin suyundan bir kepçe, sonrasında yoğurt ayrı bir kâsede karıştırılır. Ardından yemeğe eklenerek karıştırılır.
Adana ve çevre illerde toplu yemek, hazır yemek ve taşımalı yemek hizmetinde en yakın çözüm ortağınız Besler Catering’ten mutfak tüyoları almaya devam etmek için blog sayfamızı takip etmeyi unutmayın.