Beynimizi koruyabilmek ve fonksiyonlarını geliştirebilmek için hangi besinleri tüketmemiz gerek? İşte toplu yemek, hazır yemek ve taşımalı yemek sektörünün lider şirketi Besler Catering’in usta şeflerinin tavsiyeleri…
Bütün beden fonksiyonlarımızı ve organlarımızı yöneten beynimizi koruyup geliştirebilmek için bazı gıdalar bize yardımcı oluyorlar. Günümüz koşullarında stres, kötü beslenme, hava kirliliği gibi nedenlerden dolayı beynimiz olumsuz etkilere maruz kalıyor. Odaklanma problemleri ve hafıza zorluklarıyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Ancak beynimiz ve hafızamız için antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin, sağlıklı yağlar içeren bir beslenme ile olumlu bir etki yaratabiliriz. İşte beynimize ve hafızamıza iyi gelecek 8 besin maddesi…
Kakao ve çikolata, mutluluk hormonu olarak da adlandırılan serotonin üretimini tetikliyor. Bunun yanı sıra beyni ve bilişsel fonksiyonları destekliyor. Odaklanma, öğrenme ve hafızaya yardımcı olan kakao için beyaz ve sütlü çikolatalardan vazgeçip en az yüzde 70 kakao barındıran bitter çikolataları tüketmekte fayda var.
Besler Catering şeflerinin bir diğer tavsiyesi ise kemik suyu. Doğru bir yöntemle hazırlanmış kemik suyu hem bağışıklığımızı güçlendiriyor hem de beyin sağlığımızı destekliyor. 12 saat boyunca kısık ateşte ilikli kemiklerin kaynatılması sonucu elde edilecek kemik suyunu tüketerek beyin sağlığınıza katkıda bulunmak mümkün. Üstelik kemik suyunu 1 hafta boyunca buzdolabında, 3 ay süreyle de derin dondurucuda saklamanız mümkün.
Zerdeçal doğal ve güçlü bir antioksidan niteliği taşıyor. Asırlar boyunca tedavi amaçlı kullanılan bu kök bitkisi, beynin oksijenlenmesine ve bilgiyi kolay öğrenip, işlememize yardım eder. Özellikle sebze veya et yemeklerinizi bitkisel yağ ve zerdeçal ile sote etmek son derece ideal bir yöntem olacaktır.
Yumurta, tam anlamıyla mucize bir besin. Çünkü beyin sağlığı açısından gerekli birçok besini içinde barındırıyor. Hem beynimizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlaması hem de mutlulukla ilgili hormon üreten beanie sayesinde yumurta, beynimizle dost bir gıda.
Hafıza ve beyin gücünü arttırmakta Omega-3 yağ asidi sağlayan yağlı balıklar en temel etken. Sinir hücrelerimizi arasındaki sinyali teşvik ederek beynin daha hızlı iletişim kurmasını sağlayan bu gıda, beyin sağlığımız açısından önemli. Yüzeyde yaşayan küçük balıkları, yüksek ısıda kızartmaktan kaçınarak haftada iki ya da üç defa tüketebilirsiniz.
Ceviz, badem, fındık, keten tohumu ve çörek otu gibi besinler, antioksidan, vitamin ve mineral bakımından son drece zengindirler. Zihinsel gerilemeyi yavaşlatan bu besinleri çiğ olarak ve her gün tüketmek son derece fayda sağlıyor.
Ispanak, pazı, brokoli, roka, maydanoz gibi sebzeler A ve K vitaminleri açısından son derece zengindir. Yalnızca beyni değil aynı zamanda bağırsakları da destekleyen bu besinler çiğ ya da hafif pişirilerek tüketilmeli.
Yaban Mersini ve benzeri koyu renkli çilek benzeri meyveler, tıpkı yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi antioksidan etkiler bakımından zengindir. Beyninizin yaşlanmasına karşı koruyucu etkisi vardır. Hafızayı da güçlendiren yaban mersini, kısa süreli hafıza kaybının da önüne geçiyor. Elbette ki her şeyi mevsiminde tüketmekte fayda var. Lakin koyu renkli çileksi meyveleri mevsimi dışında da tüketebilme şansımız var.
Doğu Akdeniz ve Çukurova bölgesinde hem hijyen, hem malzeme ve aşçı kalitesi hem de organizasyon becerisiyle hazır yemekçilikte çığır açan Besler Catering’in usta şeflerinden beslenme tavsiyeleri almaya devam etmek için blog sayfamızı takip etmeyi unutmayın.