Yemeklere lezzetini veren detaylar çoğu zaman baharatlar olarak bilinir. Ancak pişirme yöntemlerinin de lezzet açısından ayrı bir önemi vardır. Her ne kadar iyi malzeme kullanılırsa kullanılsın önümüze gelen yemek doğru pişirilmedikten sonra lezzetlenmesi de bir o kadar zordur. Adana catering firmalarından biri olan Besler Catering olarak bugün sizlere pişirilme aşamasında besinlere değer katan doğru ve sağlıklı pişirme yöntemlerini paylaşıyoruz.
Yumurtanın pişirilme süresi sindirimde önemlidir. Çiğ veya az pişmiş yumurta, bir yandan sindirimin zorlaşmasına neden olur diğer yandan içeriğindeki biotin ile de vitaminin emilimi engeller. Bazı durumlarda besin zehirlenmesine de neden olabilir.
Yumurtanın fazla pişirilmesi ve uzun bir zaman bekletilmesi nedeniyle sarısının etrafında yeşil renkli sülfür halkaları oluşur. Bu da sindirimi güçlendirmenin yanında besin değerini de azaltır.
Bunların yanında yumurtaları yıkamadan buzdolabında saklamalı, ancak tüketmeden önce mutlaka yıkanmalıdır.
Sütün kaynatma süresi içerisindeki vitaminler için önemlidir. Fazla kaynatılması vitamin kayıplarına neden olur. Bu nedenle pastörize ve sterilize edilmemiş sütün kabardıktan sonra 4-5 dakika karıştırılması yeterli gelecektir.
Soğuyan sütün ise cam kavanozda buzdolabına konularak 1-2 gün içinde tüketilmesi gerekir.
Makarna gibi B vitamini deposu besinler pişirilirken haşlama suyu dökülmemeli, vitamin kaybını önlemek için suyu çektirilerek pişirilmelidir. Haşlama suyu dökülür ve pişen makarna soğuk suya tutulursa içerisindeki B1 vitamininde yüzde 80’e varan kayıplar yaşanır.
Pirinç, şehriye ve un gibi besinler genelde kavrularak pişirilir. Halbuki kavurarak pişirme protein kayıplarına neden olmaktadır.
Patates gibi kabuklu sebzeler yıkandıktan sonra kabuğu soyulmadan haşlanmalıdır. Çünkü kabuğuyla haşlanan sebzelerin besin değeri korunur.
Yakılıp kavrulan ve ardından çorba, mantı, İskender kebap gibi yemeklerin üzerine serpilen yağlar sağlık açısından risklidir. Bu tür yağlar kanserojen öğeler içerebilmektedir.
Donmuş et ve besinlerin çözdürmesi buzdolabının kahvaltılık bölümünde yapılmalıdır. Çözdürme; sıcak suda, oda sıcaklığında, kalorifer üzerinde, güneşli yerlerde veya hafif ateşte bekletilerek yapılmamalıdır.
Lezzeti nedeniyle etler mangalda pişirilirken aleve çok yakın olması nedeniyle kanserojen maddeler oluşabilir. Bunun yanında et içerisinde bulunan B vitamini ateş karşısında etten damlayan su ile azalır. Dolayısıyla mangalda et pişirirken metal yerine tahta maşa kullanılmalı, etler ateşe en az 15 cm uzaklıkta pişirilmelidir.
Sütlü tatlıların yapımında un, süt ve şeker birlikte pişirilirken sütün besin değeri azalır. Bu nedenle en son şeker eklenmelidir. Diyet tatlılarda da tatlandırıcı son olarak eklenmelidir.
Tarhana yapılırken besin değerlerinde kayıp yaşanabilir. Tarhananın güneşte kurutulurken, süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirken içerisinde bulunan B2, B6 vitamini ve folik asit kaybı yaşanabilir. Bu nedenle tarhananın fırında ve gölgede kurutulması gerekir.
Çoğu kişi özellikle kahvaltılarda ekmeği kızartarak tüketir. Halbuki ekmek dilimlenip kızartılınca enerjisinde olmasa da besin değerinde azalma yaşanır. Ekmek, kurabiye, çörek yapmak için hamur tutulurken mayalandırılması ise besin değerinin artmasını sağlar.
Nohut, mercimek ve kuru fasulye gibi baklagillerin suda haşlanarak pişirilir. Bu nedenle haşlanan suyun dökülmesi veya çabuk pişmesi için içerisine maden suyu eklenmesi nedeniyle besin değeri azalır.
Taze sebzeler büyük parçalar halinde doğranıp az su ile pişirilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler pişirilirken su konulmadan pişirilebilir. Çünkü sebzeler pişirilirken fazla su kullanılırsa mineral ve vitamin kaybı yaşanır.
Sebze yemeklerinde pişirme suyuna maden suyu katmak, salatalara sirke veya liman eklemek A ve C vitamini kaybına neden olur.
Sebzeler pişirilirken ilk olarak ince ince doğranan kökleri, ardından da yaprakları eklenmelidir.
Unutmayın, her ne pişiriyorsanız gereği kadar pişirmeniz gerekir. Fazla pişirip, fazla beklenen yemeklerde vitamin kaybı da o kadar fazla olur.