Anasayfa Medya Yemek Tarifleri İrmik Helvası Tarifi
İrmik Helvası Tarifi

İrmik Helvası Tarifi

Ortadoğu ve Balkanlarda yoğun olarak tüketilen irmik helvası, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bir Türk tatlısıdır. Her yörede farklı tekniklerle hazırlanan ve sıcak sıcak kavrulan irmik helvası, diğer tatlılara göre nispeten düşük kalori değeriyle öne çıkmaktadır. Lif bakımından da oldukça zengin olan irmik helvası, vücudu dinç tutması nedeniyle sporculara da tavsiye edilmektedir. Besler Catering olarak bugün sizlerle irmik helvası nasıl yapılır, irmik helvası püf noktaları nelerdir sorularına cevap arayacağız. İşte misafirlerinize kolayca hazırlayabileceğiniz, düşük kalorili irmik helvası tarifi…

Hazırlık Süresi

20 Dakika

Pişirme Süresi

40 Dakika

Zorluk Seviyesi

Orta

Kalori

20 gr 110 kcal






İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından 2 parmak kadar az şeker
  • Yarım su bardağı su
  • 60 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı ceviz

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

1- Tereyağını kısık ateşte erittikten sonra ceviz ve irmiği ekleyip kavurun. (Ceviz yerine çam fıstığı da kullanılabilir.)

2- Şerbeti hazırlamak için süt, su ve şekeri bir tencereye ekleyip şeker eriyinceye kadar pişirin.

3- İrmiğin rengi koyulaşınca şerbeti ekleyip, irmik iyice suyunu çekene kadar karıştırın.

4- İrmik kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatıp, 15 dakika kadar demlenmesi için bekleyin.

5- Demlenme süresi bittiğinde helvanın tane tane olması için tahta kaşıkla karıştırın.

6- Helvayı yaparken isteğe göre toz şekerin dışında 1 yemek kaşığı bal da eklenebilir.

7- İrmik helvasını süslemek için nane yaprağı veya taze meyve dilimleri de kullanılabilir.


İrmik Helvasının Püf Noktaları Nelerdir?

1- Tane tane bir irmik helvası için kavurma işlemini kısık ateşte ve en az 20 dakika kadar yapmak gerekir. 

2- Su ve süt iyice kaynatıldıktan sonra irmiğe eklenmeli. Böylece helvanız hem daha kabarık hem daha lezzetli olur. 

 

3- Farklı aromalar katmak için, irmiği kavurduktan sonra şerbetini ilave etmeden önce içerisine portakal kabuğu, limon ve vanilya ekleyebilirsiniz. 

4- Helvayı yaparken acele etmekten kaçının. Çünkü lezzetli ve kıvamlı bir helva için kısık ateşte sabırlı bir şekilde karıştırmak gerekir. Ateş harlı olursa hem kıvam tutmaz hem de lezzeti bozulur.

5- Helvanızın parlak görünmesi için içerisine çok az sıvı yağ (zeytinyağı) eklenebilir.

6- İrmik helvasını dondurma veya kaymak ile servis ederseniz lezzeti ikiye katlarsınız.

Afiyet olsun..